Capaciteitstarief en laden: hoe besparen?

Als eigenaar van een elektrische auto e laadpaal moet je het capaciteitstarief in gedachten houden, aangezien het invloed kan hebben op je kosten. Maar wat houdt dit tarief eigenlijk in?
Capaciteitstarief wat is dat nu juist? - Afbeelding van witte Tesla Y aan het laden aan een Easee Charge laadpaal

Als eigenaar van een elektrisch voertuig weet je natuurlijk dat je deze ook moet opladen. Voor veel mensen betekent dit dat ze een laadpaal thuis of op het werk hebben geïnstalleerd. Maar wist je dat het capaciteitstarief kan beïnvloeden hoeveel je betaalt voor het opladen van je auto?

Capaciteitstarief: wat is dat nu juist?

Het capaciteitstarief is een vergoeding die energieleveranciers in rekening brengen voor het beschikbaar stellen van een bepaalde hoeveelheid stroomcapaciteit. 

Dit tarief is gebaseerd op de maximale hoeveelheid stroom die je in een bepaalde periode verbruikt. Als je een elektrische auto hebt en deze thuis oplaadt, kan het zijn dat je stroomverbruik de piekbelasting op het elektriciteitsnet verhoogt. Dit kan ertoe leiden dat je een hoger capaciteitstarief betaalt.

Piekverbruik beperken tijdens het laden

Je kan tijdens het laden piekverbruik vermijden door ervoor te zorgen dat je laadsessies gelijkmatig over de dag worden verspreid, zij het wel aan een lager vermogen. Het kan ook helpen om te investeren in slimme laadoplossingen. Zoals de Easee charge bijvoorbeeld.

 Deze kunnen het laadproces optimaliseren om piekbelasting te verminderen en zo het capaciteitstarief te verlagen.

Het is belangrijk te weten dat het capaciteitstarief afhangt van je woonplaats en je energieleverancier. Sommige energieleveranciers bieden speciale tarieven aan voor laadpalen, het loont dus de moeite om de verschillende opties te vergelijken en te kijken welke het beste bij jouw behoeften past.

Openbare laadplaatsen als alternatief

Tenslotte kan het ook interessant zijn om gebruik te maken van openbare laadstations. Deze stations kunnen een alternatief bieden voor thuisladen. Sommige openbare laadstations bieden tarieven op basis van de stroomafname, wat betekent dat je, in tegenstelling tot een vast capaciteitstarief, enkel betaalt voor wat je gebruikt.

Kortom, als je beslist om thuis te laden is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het capaciteitstarief.  Slim laden en investeren in slimme laadoplossingen kunnen ervoor zorgen dat je minder betaalt voor het opladen van je wagen en terwijl ook bijdraagt aan een duurzamer energielandschap.

Delen

Op zoek naar een laadoplossing?